naar top
Toerisme Dendermonde

Een schaapsstal met wakende herders

Een weg, een zoektocht naar Kerstmis.

Van bij het begin van de advent staat er een stal in de Sint-Pieters- en Paulusbasiliek van de abdij der benedictijnen, met in de achtergrond een 5 meter lang panoramisch zicht op de torens van de stad, gemaakt door Maurice De Clercq. Het is een stal met alleen beelden van herders en schapen. Ook Johannes de Doper staat in de buurt, wijzend naar de stal.

Dit heeft een diepe betekenis: de stal verbeeldt het waken, het wachten, het verwachten, het verlangend uitzien naar de komst van de Heer. De herders roepen het beeld van geborgenheid op. De beide beelden VERWACHTEN en GEBORGEN ZIJN bevatten de boodschap van de advent. Wie kan (ver-)wachten weet zich meer en meer geborgen bij God.

Tegen Kerstmis wordt de schaapsstal een volledige kerststal met de Heilige Familie, engelen, herders en koningen. Op die dag wordt de schaapsstal de kerststal, die het mysterie van Gods menswording zichtbaar maakt.

Elke zondag van de advent komt een bezinningstekst met waakvlammetje dichter bij de stal die te bewonderen is van 28 november 2021 tot 9 januari 2022. De Sint-Pieters- en Paulusbasiliek is open van 8.30 u. tot 12.00 u. en van 14.00 u. tot 18.00 u. Iedereen is welkom om de uitbeelding van de verwachting tot de geboorte en de aanbidding te komen bewonderen. Vooral gezinnen met kinderen kunnen genieten van deze mooie voorstelling van het advents- en het kerstgebeuren. Voor anderen is het een kans om even bij het verhaal stil te staan.

Contact

Abdij Benedictijnen Dendermonde