naar top
Toerisme Dendermonde

Gratis supersnel wifi in de binnenstad

De openingsuren van jouw favoriete winkel even opzoeken? Of het telefoonnummer van een restaurant? Mails of Facebook checken? In de binnenstad kan je voortaan 2 uur gratis surfen!

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is jouw smartphone, tablet of computer verbinden met het netwerk ‘Gratis WiFi Dendermonde’ en jouw gsm-nummer doorgeven. Dit is mogelijk op de Grote Markt, Vlasmarkt, Begijnhof, Oude Vest, Brusselsestraat, Stationsstraat en Statieplein. 

Het stadsbestuur werkte hiervoor samen met The Last Mile. Zij realiseerden het wifinetwerk over glasvezel. Glasvezelkabels zijn kabels die bestaan uit meerdere uiterst dunne draden van glas, waar doorheen licht wordt gestuurd. Dit maakt glasvezel een ongelooflijk snel en betrouwbaar, uiterst veilig, stralingsvrij en milieuvriendelijk medium. Ook de toevoerlijnen naar het internet werden uitgevoerd in glasvezel. Zo kan Dendermonde uitpakken met het snelste wifinetwerk van het land!

Als primeur in Vlaanderen stelt The Last Mile zijn glasvezellijnen in de binnenstad ter beschikking voor een open en neutraal ‘Fiber to the home’. Dit wil zeggen dat alle internetaanbieders hun diensten over dit glasvezelnetwerk mogen aanbieden en dat alle inwoners van het stadscentrum een eigen glasvezelaftakking van hun woning naar dit netwerk kunnen krijgen via The Last Mile. Deze digitale autostrade rechtstreeks naar iedere woning zorgt voor keuzevrijheid, een ongeziene snelheid en betrouwbaarheid (de lengte van de kabel speelt geen rol meer en glasvezelkabels zijn totaal ongevoelig aan enige invloed van buitenaf) en een heel scala aan nieuwe mogelijkheden en toepassingen. De eerste aansluitingen werden ondertussen met succes gerealiseerd. In de komende maanden vinden alle huisaansluitingen plaats en wordt het aanbod voor de bewoners gepubliceerd.

De lancering van deze gratis en openbare wifi maakt ook deel uit van het actieplan van de stad om het kernwinkelhart te herwaarderen en de aantrekkelijkheid van het stadscentrum te verhogen.