naar top
Toerisme Dendermonde

Plankenkoorts

Met kwetsbare jongeren aan de slag gaan om hen hun eigen artistieke talenten te laten ontdekken, dat was het opzet van Plankenkoorts. Deze fietsroute is het resultaat van een sociaal-artistiek project waarbij de kinderen zich stap voor stap ontpopt hebben tot echte kunstenaars.

Hun creaties zijn vereeuwigd op een tiental foto- en tekstpanelen langsheen de blauw-groene boorden van Schelde, Dender en Durme. Cultuur verruimt, bevrijdt, doet dromen. Dit statement was de leidraad om David Bowies slogan luidop te laten klinken: Tomorrow belongs to those who can hear it coming. Van kunstenaars wordt vaak gezegd dat zij anders zijn, anders denken en doen, anders kijken naar de samenleving. Net deze eigenschappen maken van hen de ideale begeleiders voor jongeren die moeilijk aansluiting vinden bij het reguliere vrijetijdsaanbod.

Vertrekkende vanuit de leefwereld van de kinderen werd gewerkt aan hun verbeelding, creativiteit en durf. Verhalen werden uitgewisseld, afspraken genoteerd, keuzes gemaakt, workshops georganiseerd. Beleving en inleving waren het codewoord.

Partners
Een schare kunstenaars van diverse disciplines waren bereid in het project te stappen samen met de drie lokale centra voor jeugdopbouwwerk: Groep Intro, Habbekrats en Spoor 56. Het geheel werd in goede banen geleid door de vzw ID+Art en het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde. Zij konden rekenen op de steun van: het Streekfonds Oost-Vlaanderen, de stad Dendermonde, de lokale politie Dendermonde, de gemeente Hamme, Zonta Dendermonde, Lions Club Dendermonde en Rotary Club Waasmunster-Durmeland.